Din ce sporturi recutrează structurile de apărare ale statului! Amatto Zaharia: „Se angajează la Interne, la Apărare, la Brigada Antitero, SRI sau SIE. De aici își iau seva

Amatto Zaharia este președintele Federației Române de Kempo și primul român ce a ajuns în conducerea mondială a Artelor Marțiale Mixte

Amatto Zaharia practică artele marțiale de peste 40 de ani, iar din 1984 a început să predea cursuri de autoapărare în diverse structuri de apărare a țării. Federația Română de Kempo,  pe care cu mână forte o conduce Amatto Zaharia, este una dintre cele mai puternice federații din România în domeniul sporturilor de luptă, având peste 6000 de sportivi legitimați.

„Se angajează la Interne, la Apărare, la Brigada Antitero, SRI sau SIE. De aici își iau seva”

„Mulți dintre acești practicanți ai sporturilor de luptă se vor angaja în diverse domenii de protecție sau militare, de protecție și protejare a României…Interne, Apărare, Antitero, SRI, SIE, etc. Practic, toate aceste instituții de apărare a țării își iau seva, în mod special, dintre practicanții sporturilor de luptă, așa cum este și normal. Doar câțiva din masa mare de sportivi vor ajunge în vârful performanței și vor reprezenta cu succes România în competițiile internaționale”a declarat Amatto Zaharia. De asemenea, Amatto Zaharia a mai vorbit despre necesitatea susținerii sporturilor de luptă, sporturilor marțiale, inclusiv financiar, la un nivel înalt: „Noi ne-am văzut în continuare de activitate chiar și în pandemie. Este adevărat că nu chiar la nivelul care ne-a consacrat, cu zeci de competiții și stagii de pregătire, dar suficient încât activitatea noastră sportivă să meargă. Anul trecut, în toamnă, am organizat chiar și câteva ediții ale Campionatelor Naționale, este adevărat, în aer liber și cu o participare mai redusă, precum și câteva gale televizate alături de partenerii noștri de la RXF, Colosseum și Dynamite.

Anul trecut, în 2020, norocul nostru a fost că exact înainte să înceapă nebunia cu pandemia, am obținut două medalii de bronz la Roma, la  Campionatele Europene de Grappling organizate de United World Wrestling, for international participant la Jocurile Olimpice de peste 100 de ani.

Număr uriaș de practicanți – buget tăiat

„Bugetul în 2020 pentru Federația de Kempo a fost diminuat cu 70% față de anul 2019, dar noi am mers mai departe”

Amatto Zaharia a comentat și despre situația bugetelor federațiilor primite de la MTS„Deși suntem una dintre cele mai mari federații din România, cu peste 6000 de sportivi legitimați, bugetul în 2020 pentru Federația de Kempo a fost diminuat cu 70% față de anul 2019, dar noi n-am zis nimic. Nu am criticat MTS-ul și nici nu ne-am uitat în ograda altora, bârfindu-i. Noi suntem luptători, nu țațe de mahala care se jeluiesc și se lamentează pe la colțul blocului. Am înțeles situația, am strâns din dinți și am mers mai departe, chiar dacă nu ne-a fost ușor. Anul acesta, cei din MTS au încercat să mai repare cât de cât din diminuarea aia teribilă de 70% de anul trecut, și ne-au mai suplimentat cu câte ceva, așa cum era corect față de noi și față de munca sportivilor și antrenorilor noștriDeși bugetul alocat de MTS pentru Federația de Kempo în 2021 a crescut, el este în continuare mai mic cu 40% față de anul 2019, dar noi n-avem ce să-i reproșam ministerului, deoarece ministrul Novak a aplicat metodologia de finanțare în spiritul și în litera ei. Noi știm foarte bine că indiferent de culoarea politică a guvernelor, niciodată structura bugetului de stat nu a pus accentul pe sport, bugetul sportului românesc fiind întodeauna unul de subzistență, departe de a fi măcar satisfăcător.

Și atunci, tu, ca ministru, de unde să împarți? Cum să-i mulțumești pe toți? Când banii sunt atât de puțini, nu poți să-i împaci pe toți. Cât să-i dai ăluia, ce să-i dai celuilalt, în final cineva tot va fi supărat. Totuși, nota bene, MTS a alocat bugetele în baza unor  niște criterii și indicatori specifici de evaluare a performanței federale în ansamblul ei, ceea ce este foarte corect. Este evident că banii sunt foarte puțini și că noi toți avem nevoie de bugete mai mari dar trebuie, totuși, să demonstrăm și noi, ca federații, că am făcut ceva cu ei, ceva palpabil, că am performat, că am crescut numărul de cluburi, că am crescut numărul de sportivi, că am obținut performanțe sportive la competiții importante foarte puternice, altfel…”.

„Sloganul: dacă ești sport olimpic, ești bun, dacă ești sport neolimpic, nu ești bun, este total incorect și discriminatoriu” „Contractul de anul acesta semnat de ministrul Novak a avut la bază o metodologie  de finanțare foarte exactă, corectă, cu criterii și indicatori specifici de evaluare a performanței federale. Federațiile au fost  încadrate fiecare în criteriul respectiv, în funcție de importanța forului international la care au statut de membru, după care a fost evaluată performanța federală în ansamblul ei, în funcție de o mulțime de indicatori specifici, statutul de membru la o federație sau la alta, nivelul de reprezentativitate a imaginii României, importanța forului internațional, dezvoltarea federației în teritoriu, numărul de cluburi, numărul de sportivi care practică disciplina respectivă, rezultatele luptei anti-doping, performanțele sportive obținute dar și nivelul de dificultate în obținerea acelor rezultate, număr de țări participante în concurs, număr de țări pe categorie, etc.Sloganul acesta „dacă ești sport olimpic, ești bun, dacă ești sport neolimpic, nu ești bun, este incorect și discriminatoriu” Pentru noi, ca societate, este foarte important ca, odată la 4 ani, câțiva sportivi să ne reprezinte la Jocurile Olimpice, dar poate cu mult mai important este ca un număr cât mai mare de copii și tineri din țara asta să practice un sport, mai ales unul practicat într-un cadru bine organizat, indiferent de numele, natura sau apartenența sportului respectiv. Eu cred că numărul foarte mare de copii și tineri care practică un sport, este cel mai mare câștig pentru orice societate modernă”a mai explicat Zaharia.

Amatto Zaharia a mai detaliat: „Pe de altă parte, dincolo de câștigul imens pe care orice societate îl are prin practicarea sportului într-un procent cât mai mare la nivelul populației, numărul de sportivi este foarte important pentru orice federație deoarece sportivii respectivi reprezintă pepiniera, baza de selecție a federației. Nu ai cum să câștigi o medalie importantă la o competiție unde nivelul de dificultate în obținerea medaliei este unul foarte mare, dacă baza ta de selecție, ca federație, este foarte mică. Tocmai de aceea știința sportului ne arată că medalia este o consecință a unui management federal foarte bun, a unei performanțe federale complexe, nu doar a baghetei magice a antrenorului. Din păcate, foarte multe federații trăiesc din amintiri, din inerție. Multe federații au fost foarte sus mulți ani, iar atunci când baza de selecție a dispărut, au început să dispară încet-încet și medaliile. Și-atunci, au aruncat vina, eșecul lor, pe lipsa banilor.

Iar MTS, fără să analizeze și să stabilească cauza reală a lipsei de rezultate, a considerat că cea mai bună soluție este să le mărească bugetele acelor federații, ca să dea bine în presă, ca să nu-și pună lumea-n cap. Rezultatul?! Performanța a continuat să scadă. Pentru că oricît de mulți bani ai avea tu, ca federație,  nu  te poți duce la o competiție să cumperi medaliile. Medaliile nu se cumpără cu bani. Ele se căștigă cu sportivi. Cu sportivi foarte buni. Iar ca să găsești sportivii ăia foarte buni, pe care să-i modelezi așa cum trebuie, ai nevoie de o bază de selecție uriașă. Pentru că altfel, dacă sportivi nu sunt, nu ai cum să câștigi nici medalii. De aici trebuie să plece orice discuție legată de evaluarea performanței federale.

Noi, FR Kempo, tocmai asta facem, investim foarte mult în copii, în tineri, avem programe de dezvoltare a federației la nivel național prin care popularizăm acest sport, ca să atragem un număr cât mai mare de copii și tineri în săli. Am adus alături de proiectele noastre oameni din show-biz, oameni de afaceri, am trimis sportivii noștri în tot felul de emisiuni televizate pentru ca, prin ei, să ajungem la copiii care se uită la televizor. În felul acesta, cu multă muncă,  pepiniera noastră a crescut considerabil. Bineînteles că nu toți cei care vin în sălile noastre vor putea ajunge la înalta performanță, dar performanța cea mai mare pentru societatea românească este că acest sport, Kempo, pe lângă toate celelalte sporturi, din toate federațiile sportive naționale, îi educă și îi pregătește pe tineri pentru o viață sănătoasă, corectă, civilizată și decentă, pe lângă rezultatele obținute de cei mai buni dintre ei în competițiile internaționale”.

„MTS este Ministerul Sportului, nu este al Sportului Olimpic.Dacă MTS are ca obiectiv sau ca punct de reper medalia olimpică, atunci care mai este rolul COSR?!”

„MTS este ministerul tututor sporturilor, al tuturor federațiilor, așa este normal. Ministerul se ocupă cu reglementarea cadrului legal general, cu tot felul de reglementări, de politici sportive, metodologii, criterii, cu alocarea unor bugete în funcție de anumite programe eligibile, creează strategia națională pentru toate sporturile, pentru toate federațiile, etc. Dacă MTS are ca obiectiv sau ca punct de reper medalia olimpică, atunci care mai este rolul COSR-ului care, fie vorba între noi, chiar face o treabă foarte bună și își cunoaște rolul foarte bine”, a afirmat acesta. Președintele FR Kempo a mai detaliat: „Lucrurile sunt foarte clare. Medalia olimpică este obiectivul COSR, nu al MTS. Loturile olimpice sunt finanțate de COSR, nu de MTS. Participarea la Jocurile Olimpice intră în atribuțiile Comitetutului Olimpic, nu ale MTS. Bineînțeles că MTS-ul sprijină financiar COSR-ul atunci cînd situația o cere, la fel cum și COSR-ul sprijină și federațiile neolimpice atunci când este cazul. Dar, în principiu, fiecare este cu treaba lui.

MTS se ocupă de strategia națională pentru sport în general, nu de strategia pentru sportul olimpic”

„Eu consider că toate sporturile sunt importante pentru România și ar trebui ca toate, măcar așa, moral, ca un semnal pozitiv pentru societate, să fie considerate prioritare” Sunt doar vreo 10-15 sporturi considerate de MTS ca fiind prioritare. Kempo, spre exemplu, nu este considerat sport prioritar chiar dacă eu, personal, consider că toate sporturile sunt foarte importante pentru România și ar trebui ca toate, măcar așa, moral, ca un semnal pozitiv pentru societate, să fie considerate prioritare de către instituțiile statutului. Sporturile prioritare sunt cele care au bugete bugete de la trei – patru – cinci milioane în sus, așa cum este normal ca să poți să promovezi și să dezvolți în cele mai bune condiții federația și sportul respectiv. Noi avem sub două milioane de lei, deci nu suntem în eșalonul superior. Cu toate acestea, noi respectăm toate sporturile, din toate federațiile, indiferent dacă participă la Jocurile Olimpice sau nu, și ne bucurăm totuși că suntem și noi, acolo, undeva pe locul 23, în prima treime a clasamentului. Este totuși și asta o recunoaștere a muncii noastre, a arătat pe final Amatto Zaharia.

Previous post Îți dorești o viață mai ușoară? Iată 3 investiții care merită făcute pentru a-ți îndeplini acest vis!
Next post Cum să îți alegi echipamentul de fotbal?