Una dintre problemele majore ale societății românești actuale este erodarea punților de legătură dintre generații, o situație care se manifestă în special în afara familiei, respectiv a membrilor ei. În cazul orașelor mici și a zonelor rurale, această chestiune poate fi pusă pe seama absenței unui spațiu pus la dispoziția comunității, o „casă a comunității”. Un loc în care toate generațiile să regăsească activități pentru petrecerea timpului liber, să-și exprime talentul personal, îmbunătățească abilitățile personale, practice hobby-urile.
Ce reprezintă casa comunității și de ce poate fi un câștig pentru comunitate
Accesul la fondurile UE a permis în multe localități din țară construirea, sau recondiționarea, clădirilor care deserveau ceea ce se numea înainte „Căminul Cultural”. Cu o arhitectură mai mult sau mai puțin modernă, clădirile își așteaptă beneficiarii. Organizarea unor activități socio-culturale cu durată determinată sau caracter permanent, care să se adreseze tuturor categoriilor de vârstă din comunitate, ar funcționa ca un vector de legătură între generații.
În țările dezvoltate din UE, aceste centre funcționează în mod real și efectiv, atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Susținute de primăriile locale, au devenit deja locurile preferate de întâlnire ale cetățenilor de toate vârstele, dar și adevărate pepiniere de valori locale. Cursurile gratuite sau cu prețuri accesibile, subvenționate, organizate pentru dezvoltarea și potențarea abilităților personale, au permis participanților să-și proiecteze cariere în domenii diversificate. Toate rezultatele indicând în timp un câștig pentru comunitate, pentru societate.
Beneficii ale activităților de petrecere a timpului liber în astfel de spații
– dezvoltarea abilităților personale ale participanților
– stimularea socializării
– refacerea conexiunilor dintre generații și categorii sociale
– adaptarea socială a individului
Activități de interes
Conceptual, această instituție ar trebui să aibă ca obiectiv utilizarea ca un spațiu polivalent, de interes comun pentru întreaga comunitate, care să ofere activități de calitate, gratuite sau cu prețuri accesibile. Amenajarea unui astfel de spațiu ar putea începe simplu, cu un buget relativ modest. Chiar și în localitățile unde nu există o instituție de tipul celei amintite mai sus, este necesară amenajarea unui spațiu în folosul comun și soluția ar putea fi o încăpere goală, care se poate rapid transforma într-o sală de lectură, cu mobilier achiziționat de la specialiștii în domeniu, de exemplu Mobman.ro.
Iată exemple de activități care ar putea începe imediat după ce se instalează câteva scaune școlare, mobilier specific și utilități disponibile din dotare. Ele se adresează tuturor categoriilor de vârstă și pot fi susținute de amatori pasionați, de voluntari, sau chiar contra cost, cu prețuri accesibile.
– acces la internet pentru toate categoriile de vârstă
– cercuri de lectură pentru copii și adulți
– pictură, desen
– limbi străine pentru toate vârstele
– ore de meditații afterschool
– cursuri de teatru
Mergând mai departe, spațiul ar putea deservi comunitatea pentru activități educative cu scop social, grupuri de susținere pentru categorii defavorizate, proiecții de film, teatru, spectacole organizate chiar de participanții la aceste cursuri.
Necesitatea funcționării unui astfel de spațiu comun pentru petrecerea timpului liber ar trebui să devină o preocupare pentru conducătorii actuali ai comunităților. Nimeni nu mai poate contesta beneficiile socializării, în special la persoanele de vârsta a treia, mai ales în această perioadă, când încep să se întrevadă primele efecte ale izolării.
Sursa foto: Pexels.com