Ghid Practic – Cum Sa Schimbi Corect Anvelopele de Iarna cu Cele de Vara

Schimbarea anvelopelor de iarna cu cele de vara este esentiala pentru a mentine performanta vehiculului si siguranta pe drumuri. Diferentele dintre anvelopele de iarna si cele de vara sunt semnificative, fiecare fiind proiectata pentru a oferi aderenta si manevrabilitate optima in conditii specifice de drum si temperatura. Acest articol iti va oferi un ghid pas cu pas pentru a schimba corect anvelopele, asigurandu-te ca faci trecerea in cel mai sigur si eficient mod posibil.

De ce este importanta schimbarea anvelopelor?

Anvelopele de iarna sunt fabricate dintr-un compus de cauciuc care ramane flexibil la temperaturi scazute, oferind o aderenta mai buna pe zapada si gheata. In schimb, anvelopele de vara sunt facute dintr-un compus de cauciuc mai dur, care ofera performanta superioara pe drumurile uscate si calde. Utilizarea anvelopelor nepotrivite pentru sezon poate duce la o uzura mai rapida, reducerea aderentei si a eficientei combustibilului. Pentru un set nou de anvelope de calitate, intra pe Vadrexim.ro.

Cand trebuie sa schimbi anvelopele de iarna cu cele de vara?

Momentul ideal pentru schimbarea anvelopelor variaza in functie de clima si conditiile locale, dar o regula generala este sa faci trecerea atunci cand temperaturile medii zilnice depasesc 7 grade Celsius. La aceste temperaturi, anvelopele de iarna incep sa-si piarda eficienta, in timp ce anvelopele de vara ofera o performanta optima.

Pasii pentru a schimba corect anvelopele

 1. Pregatirea uneltelor necesare

Inainte de a incepe procesul de schimbare a anvelopelor, asigura-te ca ai toate uneltele necesare la indemana:

 • Cric
 • Cheie de roti
 • Set de chei dinamometrice
 • Suporturi de siguranta
 • Manusi de protectie
 • Blocuri de lemn pentru blocarea rotilor
 1. Parcarea vehiculului pe o suprafata plana

Pentru a schimba anvelopele in siguranta, parcheaza vehiculul pe o suprafata plana si stabila. Asigura-te ca masina este oprita complet, iar frana de mana este trasa. Poti folosi blocurile de lemn pentru a bloca rotile care nu vor fi ridicate de cric.

 1. Ridicarea vehiculului cu cricul

Plaseaza cricul sub punctul de ridicare recomandat de producatorul vehiculului tau. Ridica masina suficient de mult incat roata sa se poata invarti liber. Fixeaza vehiculul pe suporturile de siguranta pentru a preveni orice miscare accidentala.

 1. Desfacerea rotilor

Foloseste cheia de roti pentru a desface prezoanele rotilor. Este recomandat sa slabesti prezoanele inainte de a ridica complet vehiculul, pentru a evita invartirea rotilor in aer. Scoate roata si depoziteaz-o intr-un loc sigur.

 1. Inspectarea si curatarea anvelopelor si jantelor

Inainte de a monta anvelopele de vara, inspecteaza-le pentru orice semne de uzura sau deteriorare. De asemenea, verifica jantele pentru eventuale daune. Curata suprafetele de contact pentru a asigura o montare corecta si sigura.

 1. Montarea anvelopelor de vara

Aliniaza anvelopa de vara cu prezoanele si monteaz-o pe ax. Strange prezoanele manual, in forma de stea, pentru a asigura o fixare uniforma. Foloseste cheia dinamometrica pentru a strange prezoanele la cuplul recomandat de producator.

 1. Coborarea vehiculului si verificarea prezoanelor

Dupa ce toate anvelopele au fost montate, coboara vehiculul de pe cric si indeparteaza suporturile de siguranta. Verifica din nou prezoanele cu cheia dinamometrica pentru a te asigura ca sunt bine stranse.

 1. Verificarea presiunii in anvelope

Asigura-te ca anvelopele de vara sunt umflate la presiunea corecta, conform recomandarilor producatorului vehiculului tau. Presiunea adecvata asigura o uzura uniforma, performanta optima si eficienta combustibilului.

Intretinerea anvelopelor pe parcursul sezonului

Odata ce ai montat anvelopele de vara, este important sa le intretii corespunzator pentru a prelungi durata lor de viata si a mentine performanta:

 • Verifica regulat presiunea in anvelope: Asigura-te ca presiunea in anvelope este mentinuta la nivelul recomandat, verificand-o cel putin o data pe luna.
 • Inspecteaza uzura benzii de rulare: Verifica adancimea benzii de rulare pentru a te asigura ca anvelopele ofera suficienta aderenta. Inlocuieste anvelopele daca adancimea benzii de rulare scade sub 2 mm.
 • Roteste anvelopele: Pentru a asigura o uzura uniforma, roteste anvelopele la fiecare 10.000 – 12.000 km sau conform recomandarilor producatorului.
 • Alinierea si echilibrarea rotilor: Verifica alinierea si echilibrarea rotilor pentru a preveni uzura inegala si pentru a mentine manevrabilitatea optima a vehiculului.

Depozitarea anvelopelor de iarna

Depozitarea corecta a anvelopelor de iarna este esentiala pentru a le mentine in stare buna pentru sezonul urmator:

 • Curatarea anvelopelor: Inainte de depozitare, curata anvelopele de iarna pentru a indeparta murdaria si reziduurile.
 • Depozitarea intr-un loc racoros si uscat: Anvelopele trebuie depozitate intr-un loc racoros, uscat si ferit de lumina directa a soarelui si de surse de caldura.
 • Pozitionarea anvelopelor: Depoziteaza anvelopele pe verticala daca sunt montate pe jante, sau pe orizontala daca sunt demontate, alternand pozitia lor pentru a preveni deformarea.

Concluzie

Schimbarea corecta a anvelopelor de iarna cu cele de vara este esentiala pentru siguranta si performanta vehiculului tau. Urmand pasii descrisi si din acest ghid https://www.autobild.de/, te vei asigura ca faci trecerea in cel mai eficient si sigur mod posibil. Intretinerea corecta a anvelopelor si depozitarea adecvata a celor de iarna vor contribui la prelungirea duratei de viata a acestora si la imbunatatirea experientei tale de condus. Investitia in timpul si efortul necesar pentru a schimba si intretine corect anvelopele va aduce beneficii pe termen lung, asigurandu-ti o calatorie sigura si confortabila pe tot parcursul anului.

Previous post Anvelope de Vara, Iarna sau All Season – Care Sunt Mai Bune?
Photo Public speaking Next post Cele mai Bune Cărți de Citit în Această Vară