Pentru mulți proprietari de case, izolarea adecvată a podului este o preocupare frecventa; în România, toata lumea știe ca doar daca acoperisul este “in regula” poți continua și cu restul renovarii in locuința (bineinteles, acest lucru înseamnă o buna ventilare și lipsa scurgerilor, a umezelii sau a daunatorilor).
“Nu ploua in pod și toate sunt la locul lor! Ce urmeaza?”
Izolatia termica trebuie sa devină un obiectiv secundar, însă tot “în top” – ușor de setat pentru îmbunătățirea eficienței energetice în orice locuință. Majoritatea caselor mai vechi și chiar a celor mai noi nu au pur și simplu cantitatea adecvată de izolație în podurile lor. Din aceasta cauza, încăperile sunt reci, facturile la încălzire sunt mari și pot să apară frecvent și alte neajunsuri.
V-ați decis așadar să adăugați sau să vă “actualizați” izolația? Poate părea un proiect pentru toți, nu-i asa? Orice proprietarul de casă are uneltele sau expertiza necesara pentru izolarea termica a podului sau a mansardei? Din păcate, în aproape toate cazurile răspunsul corect este unul negativ. Eșecul de a face pregătirile necesare sau de a instalarea corect izolatia poate duce la rezultate diminuate și la risipirea banilor. Altfel spus, risti extrem de mult – pierzi timp și bani, incercand sa faci ceva ce te depășește.
Iată cateva sfaturi pentru cei care s-au decis ca termoizolarea podului/acoperisului este necesara insa nu stiu daca pot sau nu sa facă acest lucru fără ajutorul unor experți:
- Nu iti izola singur casa dacă nu știi toate lucrurile despre aceasta operatiune
Decide-te de la bun început sa angajezi o firma specializata în acest domeniu. Constructorii care oferă astfel de servicii îți pot face o evaluare initiala și o oferta corecta. De ce sa nu incerci singur? Deoarece munca este mai grea decat pare la o prima vedere. Dacă alegi un expert, ai o eficienta energetica mai buna în propria casa și economisesti bani. De unul singur riști sa nu faci lucrurile perfect și sa trebuiasca sa plătești suplimentar pentru alte materiale, pentru alta manopera și pentru a repara ce ai făcut greșit. Ba mai mult, nu ai acces la materiale și mașinării care fac toata munca nu doar automatizata, ci și mai rapidă, mai precisă și mai “curată”.
Îti recomandam izolatia naturala prin celuloza suflata sau pulverizata, prezentată în detaliu la Izolatiinaturale.ro.
- Pregătește mansarda înainte de izolare
Dacă mansarda nu este pregătită și “sigilată” corespunzător, izolația nu va atinge eficiența energetică maximă. Acest lucru este adevărat indiferent dacă produsul de izolație este de tipul plăcilor sau a umpluturii libere, suflate ori pulverizate. Izolația de celuloză suflată în pod va oferi cea mai bună etanșare generală, grație modului în care este aplicată și nu se creează punți termice.
- Documenteaza-te cu privire la materialele disponibile pe piata
Unele sunt mai prietenoase cu mediul decât altele; unele emană substanțe sau gaze toxice (spuma poliuretanica), sunt iritante iar altele sunt perfect sigure – atât în etapa de instalare cât și pentru familia ocupanta, pe termen lung. Unele materiale (precum celuloza) sunt suflate cu masinarii speciale și ajung peste tot, sigiland perfect spațiul vizat.
În concluzie, dacă ții la sănătatea ta, dacă vrei o eficienta energetica excelentă și ai nevoie de o soluție ce sa justifice investitia facuta, renunta la ideea de a-ti izola propriul tavan/acoperis si cere consultanta profesionala.