Printarea 3d şi evoluţia ei

Ce este printarea 3D? Printarea 3D reprezintă producerea obiectelor tridimensionale. Acest lucru este posibil daorită modelelor create pe computer. Printarea 3D foloseşte, de obicei, tehnica depunerii materialelor strat cu strat, sub acţiunea controlată a computerului.

Din acest motiv, printarea 3D este intens folosită şi în producţia la scară largă, fiind favorită în detrimentul maşinăriilor greu de folosit şi costisitoare.

Printarea 3D a cunoscut o ascensiune semnificativă în ultimii ani, datorită simplităţii procesului de creaţie a obiectelor, a complexităţii tehnicilor prin care produsul finit este adus la viaţă fără riscuri. 

Folosirea imprimantelor 3D la scară largă este produsul tehnologiei avansate şi a muncii continue a oamenilor de ştiinţă şi a pasionaţilor de tehnologie şi computere. 

Printarea 3D şi evoluţia ei

Evoluţia printării 3D a survenit o data cu apariţia computerelor şi a tehnicilor de automatizare folosite în producţie. 

Prima menţiune a conceptului de printare 3D a fost enunţată în anul 1950 de către Raymond F. Jones. Peste 20 de ani, la începutul anilor 70, Johanes Gottwald brevetează primul dispozitiv ce descrie fabricarea unor obiecte la cerere prin printare 3D. 

Tehnica printării 3D a evoluat mult, astfel încât în anul 1980 era folosită pentru prototiparea rapidă. Totuşi,la acea vreme, printarea 3D nu era speculată la adevărata sa capacitate. 

În anii 90, printarea 3D capătă un nou înţeles, referindu-se la un procez pe bază de pat de pulbere care foloseşte capete de imprimare standardizate, personalizate, cu jet de cerneală. În cursul acestor ani, s-a început şi producerea unor imprimante 3D ce funcţionau pe bază de jet de cerneală. Compania producătoare a introdus sistemul de fabricare de înaltă precizie cu jet de polimer.

Recent, datorită tehnologiei avansate, a creşterii pieţei şi a disponibilităţii unor materiale, imprimarea 3D a devenit cheia producţiei industriale. Costurile reduse, versatilitatea, calitatea şi accesibilitatea sunt doar câteva dintre beneficiile printării 3D care au adus acest proiect în topul preferinţelor producătorilor. 

În anul 2020, cel mai folosit proces de imprimare 3D a fost modelarea prin depunere fuzională.

Avantajele  printării 3D

Printre avantajele printării 3D, se pot enumera:

  • Viteza proiectării şi creării unui produs mult redusă;
  • Costul redus datorită accesibilităţii imprimantelor 3D;
  • Calitatea produsului finit este una mult mai bună decât ar fi utilizând alte dispozitive de proiectare;
  • Risc scăzut de eroare;
  • Productivitate ridicată datorită vitezei de proiectare;
  • Automatizare aproape completă, nu este nevoie de un număr mare de persoane care să supravegheze procesul de printare.
Previous post Nu iti izola singur podul (sau mansarda) – iată ce pericole exista
Next post Asociația Grupul pentru Promovarea Infrastructurii a lansat grupinfrastructura.ro – site de analiza, opinii și soluții specializate