De ce casele pe structură de lemn sunt călduroase,rezistente și eficiente energetic

Casele pe structură de lemn au devenit un subiect tot mai dezbătut în spațiul public. Creșterea importantă și susținută din ultimii ani a acestui segment de construcții și faptul că materialele clasice cu amprentă ridicată de carbon sunt înlocuite cu lemn, un material natural, regenerabil și recuperabil sunt, probabil, principalele motivele pentru care subiectul atrage interesul mass media. Cei care sunt doresc să-și construiască propria casă sunt însă interesați de avantajele lor, atât din perioada de șantier, cât și din cea de exploatare. Printre acestea se numără timpul scurt de șantier, controlul riguros al costurilor, rezistența la cutremur sau eficiența energetică ridicată. De unde aceste avantaje? Explicăm imediat.

Deși arată ca orice altă casă, cele pe structură de lemn se construiesc altfel

Privite din exterior, o casă pe structură de lemn și una din beton sau cărămidă nu se deosebesc cu nimic dacă este ales același tip de finisaj exterior. Diferența este dată de felul cum este construită structura, osatura casei. Dacă la cele clasice ce folosește beton, ciment și cărămidă pentru a ridica pereții de rezistență, la cele pe structură de lemn aceștia sunt făcuți din structuri din stâlpi și grinzi din lemn, rigidizate față-spate cu panouri cu rol structural. Se formează astfel o cutie dreptunghiulară, formă considerată de arhitecți și constructori una dintre cele mai rezistente și mai greu de deformat.

Acest mod de a construi vine cu o serie de avantaje. Unul este că pereții se pot construi în altă parte și doar montajul să se facă pe șantier. Astfel se reduce mult timpul și deranjul pentru proprietar, precum și cantitatea de deșeuri. Construcția pereților într-o fabrică, la adăpost de capriciile vremii și folosind utilaje performante, imposibil de folosit pe șantier, asigură calitatea ridicată a lucrărilor și reduce timpul de lucru.

Un alt avantaj vine chiar din acest sistem de construcție. Pereții sub formă de cutie permit montarea materialului izolator în interior și astfel rezultă case de lemn călduroase încă din momentul în care sunt ridicate. În plus, fără materiale care au nevoie de timp de întărire și uscare (beton, ciment, mortar) atmosfera în interior nu va mai fi rece și umedă, iar lucrările de finisare pot începe imediat.

Lemnul, materialul care face diferența

Lemnul nu aduce doar atmosfera caldă în interior ci și avantaje precum comportament mai bun în cazul unui cutremur, fundație mai ieftină sau spațiu util mai mare. Ele se datorează faptului că lemnul este un material ușor, dar rezistent. Comparativ cu betonul sau cărămida este de 3-4 ori mai ușor. Casa pe structură de lemn rezultată va fi și ea mai ușoară și de aceea va avea nevoie de o fundație mai simplă, adică mai ieftină.

O casă mai ușoară înseamnă și o casă mai rezistentă la cutremur pentru că forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei. Și tot pentru că lemnul este mai ușor pereții vor oferi aceeași rezistență la o grosime mai mică, ceea ce va duce la o suprafață utilă mai mare a casei.

Casa fiind mai ușoară, nu înseamnă că va fi mai expusă în cazul unor vânturi puternice. În proiectul structural sunt calculate prinderile de fundație astfel încât casa să reziste. Materialele și tehnologii avansate de ancorare o prind perfect de fundație, determinându-le să se comporte ca un tot unitar.

Casa eficiente energetic, cu costuri mici de întreținere

Am stabilit deja că, prin montarea materialului izolator în pereți casa va fi izolată termic și călduroasă. Sistemul de construcție prevede și un strat exterior continuu și suficient de gros, atât pe pereții exteriori, cât și la acoperiș. Dacă la acestea se adaugă și ferestre performante corect montate va rezulta o casă eficientă energetic ale cărei costuri de exploatare vor fi sub 50 kWh/m² anual.

Litarh construiește de aproape 20 de ani astfel de case în România, dar și în țări cu tradiție din Europa. În ceea ce privește eficiența energetică a ajuns la performanța de casă pasivă, adică costuri anuale de întreținere sub 15 kWh/m². Sunt case locuite de câțiva ani astfel încât datele pot fi verificate. Iar ele sunt furnizate de proprietari atât de mulțumiți încât sunt bucuroși să împărtășească experiența lor cu cei dornici să aleagă o casă pe structură de lemn.

Photo Plant-based protein Previous post Cum să Construiești o Dietă Bazată pe Plante pentru Fitness
Photo Jump rope Next post Exerciții pentru Creșterea Capacității Aerobice